Zsombok Tímár György: a tenger szociológiája

Ajánló

Zsombok Tímár György a tenger szociológiája – elbeszélő szabad költemény-füzér és színes képeskönyv az 1960 és 1964 között működött Átlók költő és festő tagjairól (Kárpáti Kamilról, Gaál Imréről, Rátkay Endréről, Csillag Tiborról, Juhász Sándorról, Kadarkuti Richárdról )

Zsombok Tímár György – már a 70-es években – az Átlók tagjának nyilvánította magát, de ez a kései gesztus a porrá hamvadt vállalkozást már nem támaszthatta föl; Zsombok Tímárra a végtisztesség megadása, a siratóének megfogalmazása várt.

A tenger szociológiája teljes szövege sosem jelent meg. Költője talán sosem fejezte be. Még a költészettel is felhagyott. Hol van már az emlegetett herceg-tudat? S hol az akkori legalább négy: királyé (beleértve az akkori önbecslést is) – mára?

KIKEZDETT MÁR AZ IDŐ!
pedig lehettünk volna hercegek
s közülünk legalább négy: király!
------------------------------------
ám
furcsa viszonyunk a gálya kormányosával
a vitorlamester durva kék szemével
megfosztott bennünket a megígért kalandoktól

György Zsombok Tímár: Sociology of the sea

A narrative string of free verse and a colorful book about the poet and artist members of the Átlók group. (Kamil Kárpáti, Imre Gaál, Endre Rátkay, Tibor Csillag, Sándor Juhász, Richárd Kadarkuti)

György Zsombok Tímár declared himself in the seventies to be a member of the Átlók (Diagonals) group, but this late gesture couldn’t resurrect the dying venture. He could only pay the last honour.

The intact text of the Sociology of the sea hasn’t been published, the author never finished it. He even abandoned poetry.