Könyveink

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
1989-től a Stádium azonos című folyóiratában előbb folytatásokban közölte Kabdebó Tamás regényóriásának első könyvét, az Árapályt; majd 1994-ben – négy évvel az Argumentum Kiadó teljes Danubius Danubia- kiadása előtt az Árapályt önálló kötetben is megjelentette.

„Kabdebó Tamás Árapályában olyan új folyamregény – önmagában is egészet alkotó – a Danubius Danubia első könyvét tartja kezében a T. Olvasó, ami óriás elődeihez merőben új konkrétumot fűz anélkül, hogy a rájuk jellemző egyetemesség-igényből bármi is hiányozna belőle.
Újdonsága, hogy a Duna nemcsak írói jelképe, sem pedig az ezüstfonál, amelyre Kabdebó Tamás fölfűzte Dének és Bűbájnak, halhatatlan szerelmespárjának fél Európán és az ötvenes évtizedből a hatvanas évtizedbe átívelő történetét, hanem valóságos, már-már hús-vér főszereplője maga is! Megemberesedett élőlény, aki nem csupán kontinensünkön átkanyargó medrét adja kölcsön egy tipikusan huszadik századi magyar történet tragédia-áradatának, és a sötét folyamtest közepén óvó hullámaival körülvett, védelmezett boldogság-szigeteinek, hanem saját életét, sorsát és történetét is – az író varázslatos megjelenítő készsége folytán – mint egy személyes találkozás meghitt élményét, élheti meg a T. Olvasó.” (Részlet a fülszövegből)

Címkék: Próza