Könyveink

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Szathmáry György

a Füveskert költője (1928-1990)

 

1995-ben megjelent a nagy Füveskert 1954-1995 – antológia a Stádium Kiadónál. Ebben a kiadásban Szathmáry a hat füveskerti: Béri Géza, Gérecz Attila, Kárpáti Kamil, Tollas Tibor, Tóth Bálint társaként kötetnyi művével szerepel.

Szathmáry György összegyűjtött versei és műfordításai, a Sejtések Könyve 1998-ban jelent meg a Stádium Kiadónál.

A Sejtések Könyve új válogatása a Stádium zsebkönyv-sorozatában főként szonettjeit gyűjti csokorba. Kockás füzetek c. ciklusában a zseniális fiatal Szathmáry szolnoki és dunántúli katonáskodásának idejéből, a Pogány szonettekben a váci politikai börtönben 1953-ban született versekből, A Kísértethajóban a váci és a tatabányai XIV. rab-aknában, illetve a szabadulása után papírra vetett utolsó verseiből válogattunk.

1957-ben élete vers nélkül folytatódott – ha élet lehet egy vers nélküli Rimbaud afrikai kalandorkodása. Ha él: a költészetét börtöneiben vesztő bárzongorista. Ha életnek nevezhető gumiszobájában az elborult elme. 1990-ig bírta vers nélkül. Hiába érezte meg már tegnap a mát. Hiába tudta: „tűnő napjaink ellenfelek”. Az Idő árjával úsztak szemközt a befalazott füveskertiek mindannyian…

Címkék: vers